Nederlandse banken verwachten weinig problemen bij het updaten van de geldautomaten, nu de ondersteuning voor Windows XP in april stopt.

Dat blijkt uit een rondgang van Z24. Veel geldautomaten draaien nog op het inmiddels dertien jaar oude besturingssysteem Windows XP van Microsoft.

De softwarereus stopt op 8 april met de ondersteuning van XP. Dat betekent dat het geen beveiligingsupdates meer voor dat besturingssysteem uitbrengt.

Een computer met XP blijft wel werken, maar is kwetsbaarder voor virussen en kwaadaardige software. Daarom is het noodzakelijk dat de software van geldautomaten — in essentie ook gewoon pc’s — wordt bijgewerkt. Anders worden ze een makkelijk doelwit voor hackers, die eigen software op de apparaten kunnen installeren die bijvoorbeeld pincodes van gebruikers doorstuurt.

Rabobank verwacht geen problemen

Rabobank werkt achter de schermen aan een upgradeplan voor de geldautomaten. “Klanten merken daar niks van”, aldus woordvoerster Margo van Wijgerden.

Het gaat uitsluitend om het updaten van de software, er hoeven geen geldautomaten vervangen te worden. Om hoeveel apparaten het gaat, wil Van Wijgerden uit het oogpunt van veiligheid niet kwijt.

Rabobank is niet bezorgd als er in april nog automaten zijn die draaien op XP. "Wij gaan er niet vanuit dat het na april meteen onveilig is", aldus Van Wijgerden. De klant loopt geen risico, benadrukt ze, omdat de bank aansprakelijk is voor eventuele problemen.

Upgradeplan ABN en ING

Ook ABN Amro heeft een upgradeplan en verwacht een soepele overgang, zegt woordvoerster Karen de Vries. De ongeveer 1.700 geldautomaten van de bank krijgen allemaal een upgrade naar Windows 7. "Dat betekent overigens niet dat ze ook allemaal nog draaiden op XP", benadrukt De Vries. De bank hoeft geen geldautomaten te vervangen.

ING werkt de software bij van alle 2.300 geldautomaten die het in Nederland heeft. Volgens woordvoerder Jeroen Baardemans is de bank door Microsoft ruim van tevoren op de hoogte gesteld en verloopt het upgradeplan voorspoedig. Hij gaat er niet vanuit dat er in mei nog apparaten een update moeten krijgen.

Windows XP loopt op laatste benen

Het is niet voor het eerst dat banken een grootschalige operatie uit moeten voeren om de software van geldautomaten bij te werken. Aan het begin van de 21e eeuw trok IBM de ondersteuning in voor het besturingssysteem OS/2, waar de meeste automaten toen op draaiden. De banken stapten massaal over op Windows XP.

Nu is het XP dat op z'n laatste benen loopt. Uit onderzoek van Microsoft (pdf) blijkt dat een pc met de allerveiligste versie van Windows XP (met Service Pack 3 en voorzien van alle updates) nog steeds vijf keer zo onveilig is als een vergelijkbaar systeem met Windows 7.

Dat betekent dat ook geldautomaten kwetsbaar zijn voor hackers. Zo zijn dieven er recent in geslaagd om malware op geldautomaten met XP te zetten. Ze sloegen het plastic op de pinautomaat stuk en in de usb-aansluiting die toen zichtbaar werd staken ze een usb-stick met een aangepaste versie van Windows. Daardoor konden ze door een speciale code in te toetsen bij het geld in de automaat.

Minder soepel in de VS

Hoewel de Nederlandse banken geen problemen verwachten met de overgang, lijkt het proces minder soepel te verlopen in de Verenigde Staten, blijkt uit een rondgang van persbureau Bloomberg. Volgens NCR, de grootste Amerikaanse leverancier van geldautomaten, draait in de VS meer dan 95 procent van de apparaten op Windows XP.

Sommige machines zijn zo oud, dat de hardware een update naar Windows 7 niet aankan. "Veel geldautomaten moeten van nieuwe onderdelen worden voorzien of ze verdwijnen in de prullenbak", zegt Suzanne Cluckey van de vaknieuwssite ATM Marketplace.

Zo moet de Amerikaanse bank JPMorgan bij drieduizend van de 19 duizend geldautomaten de hardware vervangen, bevestigt een woordvoerder tegenover Bloomberg. De kosten daarvan lopen uiteen van een paar honderd euro tot duizenden euro's als het apparaat verouderd is.

Daarnaast heeft JPMorgan een servicecontract van een jaar afgesloten bij Microsoft om de ondersteuning te verlengen. De kosten daarvan kunnen echter in de toekomst flink oplopen.

Lees ook

Zo halen criminelen je bankrekening leeg

Hoe sterk is je wachtwoord? Met deze tips maak je het criminelen moeilijk

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl